Bedieningstijden sluizen en bruggen

De bedieningstijden van sluizen en bruggen zijn afhankelijk van het gebied waar je vaart. Ook de periode van het jaar speelt mee. Zo gelden er onder andere afwijkende uren voor de winter en zomerperiode.

Het loont om op voorhand uit te zoeken wat de bedieningsuren zijn om zo uit te stippelen welke vaartijden je elke dag kan aanhouden. Net te laat een sluis bereiken kan een grote impact hebben op de afgelegde afstand die dag. Met een boot reis je relatief traag, dus van tijd goedmaken is er ook geen sprake.

Noteer zeker ook duidelijk uitzonderlijke punten zoals sluizen of bruggen die enkel op aanvraag geopend worden. Zo voorkom je dat je tijdens je reis voor verrassingen komt te staan.


Een goede voorbereiding zorgt ervoor dat je je op reis heerlijk kan ontspannen. Met een uitgebreid vaarplan kan je elke ochtend inschatten waar je die avond kan aanmeren.

Openingsuren België

Zoals alle overheidsdiensten in België zijn ook de organisaties die de waterwegen en kunstwerken beheren opgesplits in bedrijven voor het Vlaams gewest en het Waals gewest.

De Vlaamse Waterweg (VisuRIS) beheert de Vlaamse waterwegen.

Voor de openingstijden van de Waalse waterwegen kan u terecht op de website van Office de Promotion des Voies Navigables.

Bedieningstijden Frankrijk

De bedieningstijden in Frankrijk staan vermeld op de website van het VNF. Het Voies Navigables de France is verantwoordelijk voor het beheer van de Franse waterwegen en vermeld de bedieningstijden van de sluizen en bruggen op zijn website. De brochure staat opgedeeld in 7 delen online als PDF.

Kunstwerken?

Schrik niet als je de term ‘kunstwerken’ ziet verschijnen op deze pagina’s. Je bent niet op een website van een museum terecht gekomen. Kunstwerken is simpelweg de verzamelnaam die gegeven wordt aan bruggen en sluizen.

Indien je de bedieningstijd voor een bepaalde regio niet kan vinden; kan het dus lonen om ook eens te zoeken op ‘bedieningstijden kunstwerken’.