De uitbraak van de COVID-19 ziekte houdt Europa al geruime tijd in zijn greep. Ook de pleziervaart en watersport werden hierdoor getroffen. Gelukkig lijkt de piek ondertussen achter ons te liggen en beginnen regeringen langzaamaan de strenge regels te versoepelen.
Nederland
In Nederland was de regelgeving minder eenduidig. Een groot deel van de jachthavens sloot de deuren of op zijn minst een deel van de voorzieningen. Ook de bediening van kunstwerken (zoals bruggen en sluizen) verschilde sterk van regio tot regio. Vaak werd er gekozen voor het verlengen van de winterbediening.
De watersporters werden wel geraakt. Alle trainingen en competities werden stilgelegd tot 20 mei 2020. Vanaf 29 april mag de jeugd (tot en met 18 jaar) nu wel terug de training hervatten. Een goed overzicht van de actieve maatregelen kan je vinden op Watersportverbond.
Een algemeen vaarverbod voor de pleziervaart kwam er niet, al waren er wel lokale maatregelen om grote drukte te voorkomen tijdens bijvoorbeeld het paasweekend. Dit zou uiteraard de verspreiding van het coronavirus sterk kunnen beïnvloeden. Op de boot gelden wel dezelfde afstandregels als voor andere activiteiten (anderhalve meter afstand houden).
België
In België is er een vaarverbod voor de pleziervaart en is ook het beoefenen van watersport verboden sinds 18 maart. Het verbod geldt niet enkel op binnenwateren zoals kanalen, maar ook op meren, havens en zee. Ook de afname van examens voor het behalen van stuurbrevetten en andere vergunningen werd stopgezet tot en met 1 juni 2020.
De bedieningstijden van kunstwerken werden wel grotendeels in stand gehouden om de beroepsvaart niet te impacteren. Een goed overzicht van alle genomen maatregelen kan je vinden op Visuris (recreatie regels) en Mobilit (algemene scheepvaart regels, zie sector ‘pleziervaart’).
Vanaf 4 mei worden in België soepelere regels van kracht. Deze zullen onder andere toelaten om meer sporten uit te oefenen. De watersport lijkt hiermee dus terug van start te kunnen gaan, zolang de beoefenaars zich hierbij aan de afstandsregels kunnen houden (en dit met maximaal twee andere personen uit oefenen).
Wat dit voor de pleziervaart betekent is op dit moment nog niet duidelijk.
Frankrijk
Frankrijk riep nog strengere lockdown regels in het leven. Alle burgers moeten nog tot 11 mei in huis blijven en niet-essentiële verplaatsingen zijn beperkt tot 1 km van de woning voor het beoefenen van sport. Dit maakt het uitoefenen van pleziervaart of watersport onmogelijk.
Ook de bediening van sluizen en bruggen liep stevige beperkingen op. Dit om het aantal bedieners te kunnen beperken zodat het risico op besmetting zo laag mogelijk blijft.
Hoe de regels in Frankrijk gaan evolueren is op dit moment nog niet duidelijk.
Langs de grens
Waterwegen vormen vaak natuurlijke grenzen van landen en dit zorgt tijdens deze coronacrisis voor ingewikkelde toestanden. In de Nederlandse provincie Limburg werd bijvoorbeeld gewaarschuwd dat varen op de Grensmaas kan leiden tot boetes indien de grens (die niet altijd door het midden van de waterweg loopt) zou worden overschreden.
Op naar het vaarseizoen
Hopelijk kunnen we midden mei terugkeren naar een normalere situatie… Zodat we van het mooie weer kunnen genieten op het water in plaats van achter het raam.
Dag,
Tja het was een pittige tijd. Nu in 2023 is het meeste los gelaten.
Ik weet niet of er wel veel mensen aan de scheepsvaart dacht.
Dit in plezier en beroeps. We hoorden veel andere zaken op het nieuws betreft die corona gedoe.
Ik had zelf in die periode zo goed als mogelijk informatie verzameld op een pagina van mijn website. Zie: https://www.aandezwier.nl/corona.html . Hier de serieuze maar ook enkele grappige dingen verzameld. Probeerde hier zo neutraal mogelijk in te zijn.
Maar hier en daar blijven soms maatregelingen deels van kracht. Dit zoals bij woonstichtingen. Of bij een bedrijf. Het was en is eigenlijk nog wel wat een heftige periode. Ik vraag mij af hoe het nu betreft daar mee zit het varen en wat daar bij komt kijken. Misschien een idee voor een blog voor deze site. Na Corona en varen.
Gegroet Marco Zwiers