Interview met Sjaak Anders, oud-stuurman verslaafd aan varen

 

Boot Sjaak Anders op rivierSjaak Anders houdt van varen.

Na zijn verleden als oud-stuurman bleef hij ook in zijn vrije tijd de wereld verkennen vanaf het water.

Nu kan je hem elke zomer vinden op de Franse wateren samen met zijn vrouw, waar hij uitgebreid verslag van uitbrengt op zijn blog: “Frankrijk het ideale vaargebied met een Tjalk“. Ze varen er met de tjalk “Hendrika Celina”.


Ik had de kans hem vijf vragen te stellen en daaruit vloeide volgend interview.

Interview met Sjaak Anders

Wanneer en hoe maakte je kennis met het varen?

Ik ben ooit als stuurman begonnen op de Grote vaart met vele mooie reizen naar het Midden- en Verre Oosten en Australië. Eenmaal aan wal gekomen zijn ik en mijn vrouw beginnen varen met een open zeilboot op de Maas. Daarna voeren we met een steeds grotere kajuitzeilboot of jacht. Eerst voeren we vooral op de Zeeuwse wateren, daarna hadden we ook het IJsselmeer als thuisgebied. Van daaruit heb ik in mijn vakanties zeilreizen gemaakt naar de Kanaaleilanden, rondom Engeland en naar de Oostzee.

Tjalk "Hendrika Celina" van Sjaak AndersEen jaar of 10 geleden ben ik gestopt met werken. We zijn toen allereerst met ons laatste zeiljacht (tweemaster, 11 meter) zonder mast door België en Frankrijk naar de Middellandse zee gevaren en een jaar daarna weer terug. Met onze 1,60 m diepgang hebben we nogal wat problemen ondervonden en daarom besloten we toen een Tjalk aan te schaffen, welke wij nog steeds beschouwen als een ideaal schip voor de Franse wateren.

Wat zijn de grootste veranderingen die je door de jaren heen hebt opgemerkt?

De grootste veranderingen zijn onder andere:

  • Steeds minder vrije afmeerplaatsen met gratis water en elektriciteit.
  • Steeds minder personeel op de sluizen. In de zomer probeert men dit op te vangen met studenten. Deze moet men diverse malen voordoen hoe een sluis werkt.
  • Snelle stijging vaarkosten.
  • Steeds minder peniches.
  • Snel verslechterende beschoeiing en sluisuitrusting en een snelle verondieping van diverse kanalen.
  • De laatste drie jaar merk ik ook een vermindering van de huurvloot naar de helft of nog minder. Bijvoorbeeld op het Canal de Bourgogne van ongeveer 20 naar 7 bootverhuurders en in de havens van 15 tot 20 naar 10 of minder boten.

Jullie gaan veel varen in Frankrijk. Aan welke vaargebieden heb je de mooiste herinneringen?

Het Canal de Garonne en het Canal de Bourgogne zijn de meest vriendelijke gebieden en bieden veel moois en rust.

Hoe houden jullie al jullie avonturen bij? Doen jullie dit eerst met de hand of meteen via de computer?

Als oud-stuurman gebruiken we elke reis een logboek waarin behalve de reis ook alle tijden van sluizen en aquaducten te vinden zijn alsmede lucht- en watertemperatuur, weersomschrijving, dieselverbruik , toestand accu’s, een beschrijving van de haven of afmeerplek. De laatste twee jaar doe ik dat op een laptop. Mijn vrouw noteert onderweg alle tijden en namen van de sluizen.

Tjalk Hendrika Celine te Gergy

Tenslotte, welke goede raad heb je voor de beginnende vaarder?

De beginnende vaarder “moet” zich bewust zijn om nooit haast te hebben en een dagreis dus nooit te vast te plannen. Verder moet hij zich ook wat belangrijke Franse scheepstaal eigen maken en eerst wat ervaring opdoen op drukke Nederlandse wateren zoals de Maas of een paar weekendtochtjes op de Rijn (Waal). Uiteraard mag ook een goede vaarkaart, bijvoorbeeld Fluvial, met daarin het Franse vaarreglement niet ontbreken.

3 gedachten over “Interview met Sjaak Anders, oud-stuurman verslaafd aan varen”

  1. prima blog site. ik ga jullie zeker volgen. Ben net zo varen verslaafd als jullie. Over een paar weken zijn we ook weer weg. Waarschijnlijk wordt het frankrijk

    Goede vaart voor jullie

    Beantwoorden
  2. wij varen van af 1981 naar Frankrijk toen had je bijna nergens aanleg plaatsen in de na middag kop in de kant anker uit of na zeven uur bij een sluis of aan een loswal liggen wij vaarden toen van ’s morgens zeven tot ’s avonds +- zeven het eerst jaar de Moezel route was zo mooi dat wij hem drie jaar achtereen gemaakt hebben toen koste het varen in Frankrijk nog niets .Toen kwamen zij met enquete formulieren wat onze wensen waren, ja die hadden we wel een boldertje meer op de sluizen wat meer water tap kranen en fatsoenlijke afmeer mogelijk heden. Na dat er enkele wensen gerealiseerd waren kwam men met het vignet .Maar daar staat tegenover dat het liggeld water en stroom in ver houding met Nederland heel weinig is

    Beantwoorden
  3. Ja wij varen ook al wat jaren door Frankrijk en inderdaad de kwaliteit vliegt achteruit en de prijzen stijgen snel deze zomer diverse panden 50 cm minder water .
    En vele Engelse lang liggers met hun luxemotors die alle gratis ligplaatsen bezet houden en die niemand langszij willen en waarmee ik dus al veel verhitte discussies gehad heb zo correct ze in hun eigen land zijn zo irritant zijn ze op het water in Belgie en Frankrijk.

    Beantwoorden

Plaats een reactie

Lees vorig bericht:
Rederij MSC dreigt investeringen in Antwerpse haven te herzien

Waar de voorbije dagen en weken voor werd gewaarschuwt is uitgekomen. De stakingen hebben er voor gezorgt dat de Zwitserse...

Sluiten